Det är nu hög tid för personer som vistas i riskområden att ta ställning till vaccination mot TBE enligt rekommendationerna från landstingens smittskyddsenheter.
Majoriteten av fallen 2016 anmäldes som vanligt från Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. De flesta av dessa personer hade smittats längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren.
Den stora toppen inföll dock under juli då det anmäldes fler fall än någon gång tidigare sedan sjukdomen blev anmälningspliktig i sin nuvarande form år 2004.
Varför tror du att juli blev en rekordmånad?
– Det beror på väderförhållandena. Det är en optimal månad för människa och fästing att träffa på varandra. Det är det som styr som mest, de mer kortsiktiga förloppen. Det är lagom soligt för att folk ska gå ut med lite mindre kläder och det är inte för torrt för fästingarna, säger Marika Hjertkvist till Dagens Hälsa.
Under augusti och september sjönk antalet fall, vilket Folkhälsomyndigheten antar bero på det torra vädret.
Hur kommer de sig att de inte trivs i torrt klimat?
– De torkar ut så himla lätt vilket har och göra med sättet de är uppbyggda. De dricker ju inte vatten utan allt passerar ut genom huden/skinnet. Så de överlever helt enkelt inte, säger Marika Hjertkvist.
Skydd mot fästingar
Fästingar trivs allra bäst i gräs och buskar, särskilt där det är fuktigt. Det går att minska risken att bli biten av en fästing genom att:
- Använda stövlar och långbyxor, med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften, samt en skjorta som är nedstoppad innanför byxlinningen.
- Kontrollera kläderna regelbundet och borsta bort eventuella fästingar. Fästingar syns lättast på ljusa kläder.
- Inspektera hela kroppen varje dag efter vistelse i fästingområde. Hos barn sitter fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet.
Läs mer om fästingen och hur du enklast tar bort en fästing här.