I en studie på 321 patienter med social fobi och en kontrollgrupp på 804 friska personer visar forskare i Tyskland att gener som påverkar signalämnet serotonin i hjärnan kan vara orsak till ångestsyndromet.
Tidigare studier har visat tecken på att ångestsyndromet har en genetisk koppling men detta är den hittills största associationsstudien på social fobi.
Variationer i enskilda bokstäver i den genetiska koden
Med hjälp av blodprov och patienternas egna beskrivningar av symptom försökte forskare göra en koppling mellan social fobi och genetiska förändringar.
Forskare fokuserade på att analysera en typ av variationer i DNA-koden som heter SNPs (short nucleotide polymorphism). Denna typ av förändring innebär att en enda bokstav i den genetiska koden är felstavad och är en vanlig orsak till ärftliga sjukdomar.
Av 24 misstänkta SNPs visade resultaten att en särskild genetisk förändring kan ha ett samband med utveckling av social fobi. Genen i fråga spelar en viktig roll i att öka nivåer av signalämnet serotonin i hjärnan.
Serotonin dämpar ångest och depression
Serotonin är bland annat känt för att dämpa känslor av rädsla och depression. Antidepressiva läkemedel av klassen SSRI ökar mängden serotonin i hjärnan och har använts under lång tid för att behandla depression och även ångestsyndrom.
Forskare bakom studien vill nu vidare utforska kopplingen mellan våra gener och risken för social fobi, men behöver många fler studiedeltagare som lider av social fobi för att framkalla tillförlitliga resultat. De hoppas resultaten kan lägga grund för bättre diagnostik och behandling av social fobi i framtiden.