Enligt Socialstyrelsens senaste analys väntar varannan patient i mer än tre timmar på akuten och var tionde patient nära sju timmar. En speciellt utsatt grupp är äldre, över 80 år där de flesta väntar i över tre timmar.
För att kartlägga orsaker till de långa väntetiderna har Socialstyrelsen samarbetat med fem akutmottagningar i Sverige. Resultaten visar framförallt att brist på vårdplatser drabbar akuten hårdast där främst AT-läkare med för lite stöd och uppbackning arbetar.
Brist på vårdplatser drabbar akuten
Om det saknas vårdplatser dit patienter kan slussas vidare växer köerna framförallt på akuten visar Socialstyrelsens rapport. Antalet besök på akuten ökar under dagen från lunchtid och framåt. För att fria upp vårdplatser föreslår Socialstyrelsen att färdigbehandlade patienter ska skrivas ut direkt på morgonen istället för efter lunch för att vara beredd på inflödet av akutpatienter.
AT-läkare tar hand om akuten
Enligt rapporten är det främst AT-läkare som arbetar på akutmottagningar under sin utbildning. Dessutom visar rapporten att patienter som behandlas av en AT-läkare vistas längre på akuten än de som behandlas av en legitimerad läkare eller specialist.
Äldre spenderar längst tid på akuten
För att undvika att personer över 80 år väntar längre på akutmottagningen än vad som är genomsnitt i landet föreslår Socialstyrelsen en snabbspårslösning där äldre slussas direkt till en geriatrisk avdelning från akuten.
Sist men inte minst understryker Socialstyrelsen att patienter måste få mer information om alternativ till akuten. Till exempel vårdcentral, läkarmottagning, närakut som inte är lika tungt belastade.