Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 12 januari 2017
Ekologiska ägg i en förpackning.

Förra året upptäckte livsmedelskontrollen att ekologiska ägg innehöll tre gånger mer dioxin än konventionella ägg men låg ändå under det godkända gränsvärdet.

Efter upptäckten minskade nivåerna av fiskmjöl i ekologiskt hönsfoder då det var en av orsakerna till de ökande halterna av dioxin eftersom fisk är ett av livsmedel där detta ansamlas i naturen.

Som en andra insats lanseras nu ett foderprogram där fiskmjölet sänks ytterligare, det skriver tidningen Lantbruk.

”Branschen räknar med att effekten – väsentligt lägre än halter av dioxin i äggen – kommer att uppnås efter ett par månader”, skriver branschorganisationen på deras hemsida.

Tre olika faser

Programmet är uppdelat i tre där andelen fiskmjöl i foderstaten anpassas efter hönans ålder och näringsbehov. Bortfallet av fiskmjöl kompenseras sedan med ökad andel av proteinfoder.

Resultatet av denna optimerade fasutfodring hos Sveriges ekologiska äggproducenter kommer att följas upp med provtagningar via packerierna under mars månad.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 12 januari 2017