I samma ögonblick som man börjar använda en handduk startar en grogrund för bakterier, svampar, döda hudceller, saliv, anal och urinsekret samt många andra bakterier från badrumsmiljön som kan ha ”hoppat” på din handduk – inklusive droppar från din toalett.
Fastän de flesta av dessa mikrofibrer troligtvis inte skadar dig – med tanke på att de flesta av dem troligen kommer från din egen kropp – så finns de ändå där och de multipliceras snabbt, det skriver Tech Insider.
Så hur många gånger bör man använda sin handduk innan det är dags att tvätta den?
– Om du kan torka den ordentligt bör du inte använda din handduk mer än 3 gånger mellan tvättarna, säger Philip Tierno, mikrobiolog och patolog vid New York University of Medicine till Tech Insider.
Detta förutsatt att du hänger handduken någonstans där den kan bli hundra procent torr. Enligt Philip Tierno är det hos fuktiga handdukar som bakterierna frodas extremt snabbt.
Om man delar handdukar?
Fukten från din kropp gör så att de mikrober och andra sekret såsom cellrester som lever på ytan av kroppen läggs på handduken. Men det är svårt att säga om dessa mikrober som växer på din handduk är skadliga, enligt Tierno, eftersom de flesta bakterier i våra hushåll inte är farliga.
Om du delar handduk med andra kan du eventuellt komma i kontakt med organismer som kroppen inte kan hantera, vilket kan ge upphov till bölder, finnar eller infektioner. Tanken är att vara försiktig och medveten om hur mycket bakterier det faktiskt finns på din handduk.