Fall av campylobacterinfektion stiger normalt under sensommarmånader. Men i år har långt fler fall än normalt rapporterats under augusti till december i Sverige. Under ett normalt år rapporteras runt 100 fall under hela december. I mitten av december detta år har redan 300 fall inträffat.
Färsk kyckling är en känd källa till smitta och det har också märkts av en ökning av campylobacter i kycklingflockar i Sverige.
Därför vill Folkhälsomyndigheten påminna om råd för hantering av rå kyckling.
Så undviker du att bli smittad
- Noggrann handhygien, tvätta händer före och direkt efter hantering av rå kyckling
- Använd rena redskap och se till att tvätta dem noggrant innan du använder dem till ett annat livsmedel
- Genomstek kycklingen då dör bakterierna
Vad är campylobacter?
Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurarter men framförallt fåglar. Smitta sprids framförallt via förorenade livsmedel och vatten. Inkubationstiden är normalt mellan en till tre dygn men kan vara upp till tio dagar. En infektion ger ofta kraftiga diarréer, ibland blodblandade, samt magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.