Eftersom protein från djur som gris- och nötkött lämnar ett relativt stort avtryck på vår miljö väljer allt fler i Sverige och världen över att äta mer protein från grönsaker som bönor och ärtor istället.
Hög proteinkonsumtion har också använts som en metod för att gå ner i vikt utan att förlora muskelmassa.
Nu visar forskare i Köpenhamn att en kost med bönor och ärtor som största proteinkälla kan vara effektivt som diet för viktminskning.
I en studie på 43 unga män serverades tre måltider bestående av biffar gjorda på antingen bönor och ärtor eller gris- och kalvkött. Resultaten visade att:
- Biffar gjorda på bönor och ärtor gav högre mättnadskänsla än måltider baserade på lika mycket protein från gris och kalv.
- Måltider med mindre protein baserat på bönor och ärtor var lika mättande som proteinrika måltider baserat på gris och kalv.
- De som åt bönor och ärtor åt 12 procent färre kalorier vid nästa måltid.
Forskarna bakom studien tror att det höga fiberinnehållet i bönor och ärtor bidrog till mättnadskänslan och lyfter det som ett bra alternativ för långsiktig viktminskning samtidigt som det är hållbart för miljön.