Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 29 november 2016
Sill på julbord som läggs upp på fat. Lax som kan innehålla miljögifter dioxin och PCB.

All fisk är inte nyttig utan kan innehålla höga halter miljögifter.

Lax och inlagd sill har en given plats på det svenska julbordet. Fiskar är inte bara gott utan innehåller också nyttiga fetter och D-vitamin som vi svenskar behöver extra av i mörka vintertider.

Men all fisk är inte nyttig utan kan innehålla höga mängder miljögifter.

Strömming/Sill

– Många av oss skulle behöva äta mer fisk, men just strömming bör inte ätas så ofta. Barn, ungdomar och kvinnor som ska ha barn i framtiden bör äta den högst 2-3 gånger per år, övriga kan äta fisken en gång i veckan, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Idag är det knappt en av fem av unga kvinnor i åldrarna 18–29 som känner till de här råden och att råden faktiskt gäller dem själva. Det visar en undersökning från Sifo i uppdrag av Livsmedelsverket.

Upphängd torkad strömming som kan innehålla höga mängder dioxin eller PCB.

Sill eller strömming betraktas idag som en och samma art, Clupea harengus. Namnet strömming används för sill fångad i Östersjön norr om Kalmar.

Odlad lax – bra eller anus?

Undersökningen visar även att allt fler svenska konsumenter tror att odlad lax innehåller farligt höga halter dioxin och PCB, men det stämmer inte.

Livsmedelsverkets provtagning visar att halterna av miljögifter i den odlade laxen ligger 10–20 gånger lägre än halterna i den vildfångade laxen från Östersjön och Bottniska viken.

– Det går alldeles utmärkt både för barn och vuxna att äta den odlade laxen varje vecka. Vårt råd är att man gärna ska äta fisk 2–3 gånger per vecka och variera sorterna, säger Emma Halldin Ankarberg.

Men när det kommer till den vildfångade laxen från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern gäller samma råd som strömming.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 28 november 2016, senast uppdaterad 29 november 2016