Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 22 november 2016
Forskare tar blodprover för att se om patienten fått malaria.

Det finns fem olika identifierade arter av malariaparasiter, och vissa är farligare än andra.

Vaccinets varumärkesnamn heter Mosquirix och har tagits fram genom ett samarbete med GlaxoSmithKline och the PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) och med stöd från Bill och Melinda Gates samt ett flertal afrikanska forskningscentra.

Karta från WHO visar vart Malaria-myggan är som vanligast.

Kartan visar vart Malaria-myggan är som vanligast. Foto: WHO.int

WHO säger att vaccinet ska ses som ett komplement till de befintliga skydd som finns idag, framför allt myggnät och bekämpningsmedel mot myggorna. Mycket på grund av att vaccinet inte kunnat påvisa ett fullgott skydd mot malaria.

– Det här pilotprojektet är en milstolpe i kampen mot malaria. Resultaten från de här projekten kommer att ge oss den evidens vi behöver för att besluta om vi ska införa vaccinering i stor skala, säger Pedro Alonso i ett pressmeddelande.

Pilottestet kommer påbörjas söder om Sahara där malaria är ett av de största hälsoproblemen för befolkningsskarorna.

Vaccinkandidaten har fått klartecken från den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och riktar sig mot den dödligaste sorten av malariaparasiten, Plasmodium falciparum.

Parasiten infekterar människan genom ett stick från myggan, som sedan mognar och förökar sig i levern och sprider sig tillbaka ut i blodet där de infekterar de röda blodkropparna. Detta vaccin ska hindra parasiten från att infektera människan som startar sin tillväxt i levern.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 november 2016