Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 november 2016
Hälsominister Gabriel Wikström som är aktuell med ny utredning kring svenska medicinpriser.

Görs inget riskerar systemet att bli föråldrat och ojämlikt för olika patienter, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Enligt den svenska regeringen – som nu tillsätter en stor översyn – är det system som finns idag för att finansiera och prissätta medicin komplext och svåröverskådligt.

– Både läkemedelsmarknaden och hälso- och sjukvården är stadd i ständig förändring och för att vi ska kunna bibehålla och utveckla det system vi har i dag måste vi göra den här översynen så att vi hänger med vår tid helt enkelt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

En av många viktiga frågor är hur de nya medicinerna ska bekostas.

– De gör det möjligt för patienter dels att överleva, dels att leva friskare liv än de annars hade kunnat göra, och det är naturligtvis fantastiskt. Samtidigt är många av dessa nya läkemedel dyra och vi riskerar en situation där de tränger ut andra typer av behandlingar eller där det blir en diskussion om att de leder till ojämlikhet mellan olika patienter, säger Gabriel Wikström.

Regeringen tror att om enskilda landsting börjar göra egna avtal i alltför stor omfattning kommer det leda till att man får kortsiktiga vinster för enskilda landsting, men i slutändan kommer alla att bli förlorare, enligt Wikström.

Målet med denna utredning är att det fortsättningsvis kommer finnas prisvärda och högkvalitativa läkemedel till patienter när de behöver det.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 17 november 2016