Som Dagens Hälsa tidigare rapporterat vill Livsmedelsverket att branschen vidtar åtgärder vad gäller den höga dioxinhalten i ekologiska ägg.
Branschen första aktion blir att minska andelen fiskmjöl i hönsfodret.
– Utifrån de indikationer vi fick från Livsmedelsverket för två veckor sedan, där man ser en förhöjd andel dioxin- och PCB-halter över tid planerar vi att, som en första åtgärd tillsammans med foderbranschen, minska andelen fiskmjöl i det ekologiska hönsfodret, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i branschorganisationen Svenska Ägg.
Fiskmjöl tros vara en av orsakerna till de ökande halterna av miljögiftet dioxin eftersom fisk är ett av de livsmedel där detta ansamlas i naturen.
Mjölet används för att det innehåller den viktiga aminosyran metionin, som vid konventionell äggproduktion är syntetiskt framställt, det skriver Äkta vara på sin hemsida.