Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 12 oktober 2016

Att dricka mindre söta drycker är det bästa sättet att stävja övervikt och förebygga kroniska sjudomar som diabetes, säger WHO i en rapport som publicerades på World Obesity day.

Där står det även att en tjugo procentig ökning av läskpriser kan minska konsumtionen av söta drycker med samma andel.

Smart politik kan bidra till en vändning av denna dödliga epidemi

– Vi har nu kommit så långt i vår forskning att vi kan säga att det finns tillräckligt med bevis för att gå vidare och uppmuntra länder att genomföra en effektiv skatt på sockerhaltiga drycker för att förebygga fetma, säger Temo Waqanivalu som sitter på WHO:s avdelning för icke smittsamma sjukdomar och främjande av hälsa i ett uttalande.

diabetes

Fetma har mer än fördubblats i världen mellan 1980 och 2014. Vilket innebär att mer än 11 procent av männen och 15 procent av kvinnorna klassificeras idag som överviktiga.  Det är mer än 500 miljoner människor, enligt rapporten.

– Smart politik kan bidra till en vändning av denna dödliga epidemi, särskilt det som syftar till att minska konsumtionen av söta drycker, säger Michael Bloomberg, före detta borgmästaren i New York i ett uttalande.

Den globala läskedrycksmarknaden är värd nästan 870 miljarder dollar i årlig försäljning.

USA-baserade läskindustrin som inkluderar företag som Coca-Cola Co, Pepsico Ink och Red Bull ogillade starkt denna ide och kallade det för ”diskriminerande beskattning.”

– Det är en oprövad ide som inte har visat sig förbättra folkhälsan baserat på globala erfarenheter hittills, säger Washington-based International Council of Beverages Associations i ett uttalande.

Barn står framför en coca cola-skylt

Däremot visade skattehöjningen i Mexiko 2014 att inköpen av kaloririka varor som läsk, godis och chips minskade med sex procent i slutet av året efter att landet höjt sockerskatten med tio procent.

Kommer Sverige höja sockerskatten?

Dagens hälsa har försökt att nå folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström för ett

Närbild på folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Bild: Wikipedia.

uttalande gällande en framtida lösning på fetmaproblemet i Sverige utan lyckade resultat.

I ett uttalande i mars berättar han däremot att Sverige inte kommer att införa en högre sockerskatt trots att var tredje svensk röstat ja till ökningen.

Han säger att skatter av den sorten kan vara problematiska, men lovar att göra allt han kan för att vända den oroande utveckling som vi ser på hälsoområdet. Det genom att ge ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten med särskilt fokus på övervikt och feta.

Uppdraget handlar om att ta fram underlag till insatser för minskad ohälsa relaterad till övervikt och fysisk inaktivitet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 12 oktober 2016