Kokain
I bilden har kokain blivit flaggat så att det syns på en PET-scan av hjärnan. Regnbågsskalan visar höga nivåer av kokain med varmare färger som rött och låga nivåer i blått. Kokain påverkar många delar av hjärnan men aktiverar speciellt belöningscentrum som driver en person att fortsätta använda drogen. Det syns tydligt redan tio minuter efter att drogen nått hjärnan.
Däremot minskar aktiviteten i hjärnan när en person tar kokain. Det syns när man mäter sockerhalten i hjärnan istället.
Nedsatt aktivitet i hjärnan stör normala hjärnfunktioner. Speciellt låg aktivitet syns i främre delen av hjärnan (se pilen) som vi använder för att fatta beslut.
Metamfetamin
Metamfetamin påverkar hjärnan på ett liknande sätt som kokain men som vi ser i bilden flödar metamfetaminet i hjärnan längre och i större utsträckning än kokain.
Med tiden dödar metamfetamin hjärnceller. En minskad volym av grå substans, alltså hjärnceller, speciellt i den främre delen av hjärnan syns i rött och gult.
Cannabis
Även hos en van cannabis-rökare har forskare sett att det beslutsfattande centret är mindre. Men kopplingarna mellan cellerna i den delen blir också starkare. Forskare menar att detta är en mekanism som kompenserar för den minskade volymen. Det är dock fortfarande oklart vad som är hönan och vad som är ägget. Antingen är det cannabis användning som krymper den delen av hjärnan eller så är det personer med ett mindre beslutsfattande centrum redan från födsel som börjar röka cannabis. Studier har visat att barn i 12 års ålder som har en mindre volym i den delen av hjärnan med större sannolikhet kommer börja använda cannabis senare i livet.
LSD
LSD ger dramatiska förändringar i hjärnaktivitet. Så sent som i förra månaden kunde forskare för första gången visualisera effekterna av LSD under magnetröntgen. Blodflöde och hjärnaktivitet ökar speciellt i syncentrumet längst bak i hjärnan vilket kan förklara de extravaganta hallucinationer LSD-påverkade personer upplever. Men bilderna är tagna när deltagarna blundar. Därför tror forskarna att den ökade aktiviteten i flera andra huvudkontor som tal, hörsel och minne bidrar till hallucinationerna och gör att deltagarna kan ”se” bilder från sin fantasi.
Tobak
Nikotin är inte det enda ämnet i tobak som påverkar hjärnan. Andra kemikalier i tobaken minskar mängderna av ett viktigt enzym i hjärnan och i hela kroppen. Enzymet bryter ner de signalämnen som hjärnceller använder för att kommunicera med varandra. Det enzymet finns på flera ställen i kroppen och alla organ påverkas av tobaken.