Det är det första jordbrukssystemet av sitt slag som inte använder sig av jord, bekämpningsmedel, fossila bränslen eller grundvatten.
Ett internationellt forskarteam har tillbringat de senaste sex åren med att finjustera jordbrukets design. Först med ett pilotväxthus som byggdes 2010 och sedan med en större anläggning som började byggas på 2014 och som lanserades officiellt idag.
Hur fungerar det?
Havsvatten leds 2 kilometer från Spencer-golfen till Sundrop Farm, ett 20 hektar stort område i den torra regionen Port Augusta i Australien.
En soldriven avsaltningsanläggning tar bort allt salt, vilket gör att vattnet blir tillräckligt färsk för att kunna bevattna 180 000 tomatplantor inne i växthuset.
Den höga lufttemperaturen och de torra klimatförhållandet gör att regionen är helt olämplig för konventionell odling, men växthuset är täckt med kartong som dränkt med havsvatten för att hålla växterna tillräckligt svala.
Gårdens solenergi genereras av 23 000 speglar som reflekterar solljuset mot ett 115 meters mottagartorn. På en solig dag kan alltså 39 megawatt produceras, vilket är tillräckligt för att driva avsaltningsanläggning och leverera växthuset elbehov.
Tomaterna som producerats i växthuset har redan börjat säljas på australiensiska marknaden.
Vissa förstår inte grejer
Paul Kristiansen vid University of New England i Australien är en av de som ifrågasätter behovet av energikrävande tomatodling i en öken, då det finns idealiska odlingsförhållanden i andra delar av Australien. Det skriver The New Scientist.
– Det är lite som att krossa en vitlöksklyfta med en slägga. Vi har inga problem med att odla tomater i Australien, säger han i ett uttalande.
Sundrop planerar nu att lansera liknande hållbara växthus i Portugal, USA samt en till i Australien.
Andra företag har också testat de mindre pilotväxthusen i ökenområdena Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten.