WHO har bekräftat att zikaviruset är den sannolika orsaken till fosterskadan mikrocefali. Zikaviruset har även kopplats till Guillain-Barré syndrom (GBS). I februari förklarade WHO de ökade fallen av mikrocefali och andra neurologiska skador en internationell hälsokris. Dessa länder är just nu drabbade av zikaviruset.
Så sprids viruset
Zikaviruset sprids huvudsakligen genom myggbett från myggan Aeses aegypti. En infektion leder till zikafeber, en mild sjukdom med lätt feber, hudeksem, ögoninflammation, huvud- och ledvärk. Zikafeber går över på ungefär en vecka men under sjukdomstiden finns viruset i blodet och kan då spridas till andra människor genom ytterligare myggbett.
Sexuell överföring
Det har nu även bekräftats att zikaviruset kan överföras sexuellt och är vanligare än tidigare trott. WHO råder nu att män och kvinnor som besökt länder där zikaviruset sprids praktiserar säkrare sex eller överväger avhållsamhet i minst sex månader. Dessutom råder de att använda myggmedel i minst tre veckor för att minska risken att myggor sprider viruset vidare. Men inga generella rese- eller handelsrestriktioner råder mellan länder där zikaviruset sprids.
Historik
Zikaviruset upptäcktes för första gången i Uganda i 1947 bland apor i skogen Zika. Viruset rapporterades utanför Afrika och Asien i 2007 och i maj 2015 bekräftades den första virusinfektionen i Brasilien. Sedan dess har utbrott rapporterats i 38 länder främst i Sydamerika.
Efter Olympiska spelen
WHO har inte kunnat bekräfta något fall av infektion bland personer som deltog i evenemanget. Men samma råd om säkrare sex och användning av myggmedel gäller för personer som reser hem från Brasilien efter de Olympiska och Paralympiska spelen.
Donerat blod testas i USA
Sedan zikaviruset spridits till bland annat Florida rekommenderar läkemedelsmyndigheten i USA att allt donerat blod som just nu finns på lager i hela landet ska testas för zika. Tidigare rekommenderades enbart aktiv screening av donerat blod i de områden där zikaviruset fanns.
Vaccin och framsteg
Ännu finns inget vaccin men det pågår 23 projekt i, bland andra, USA, Frankrike och Brasilien för att framställa ett sådant. I april lyckades amerikanska forskare kartlägga virusets struktur på atomnivå. Förhoppningsvis kan en bild av viruset ge information och hjälp till att framställa ett kraftigt vaccin.
Andra metoder som nu undersöks för att bromsa spridningen av zika och myggorna som bär viruset ska bland annat använda gen-teknik och bakterier. Forskare försöker genetiskt manipulera han-myggorna så att deras avkomma dör innan de blir vuxna och mogna att föröka sig ytterligare. På så vis dör myggarten ut efter en generation. Det kan också vara möjligt att infektera han-myggorna med Wolbachia bakterien som gör att befruktade ägg inte kläcks. Bakterien kan inte infektera människor och tekniken har tidigare visat sig effektiv för att minska smittspridning av dengue.