Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 8 september 2016
Chiapudding med hallon i glas

Stora kedjor som Espresso House och Starbucks samt många små caféer säljer den populära puddingen som anses vara ett hälsosamt alternativ. Men det är egentligen förbjudet.

– Vi brukar få reda på sådan information ganska fort. Men det där med chiapudding hade jag faktiskt ingen aning om, säger en från personalen på Espresso House vid Birger Jarlsgatan i Stockholm till Dagens Hälsa.

Det är helt okej att göra chiapudding hemma, däremot är förbjudet att sälja. Alla nya livsmedel måste godkännas och därefter regleras i en EU-förordning innan de förs ut på marknaden. För att ansöka om ett godkännande måste företag själva ansöka om det hos Livsmedelsverket.

Ett nytt livsmedel enligt förordningen, är något vi inte har ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997.

Just chiafrön räknas inte som farliga för hälsan men kan orsaka allergi hos vissa om de konsumeras i för stora mängder, skriver GP.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 8 september 2016