I en ny rapport från SGU om Östersjöns och Västerhavets tillstånd går det tydligt att se de ökade halterna av miljögifter i bottensedimenten. Detta trots att de påträffade gifterna förbjöds i mitten på 1970-talet, alltså drygt 40 år sedan.
– Eftersom vi såg i studien att de fanns höga halter av miljögifter i utsjön så kan det vara ännu högre halter in mot land, säger maringeologen Anna Apler på SGU till Dagens Hälsa.
De gifter som SGU hittat är bekämpningsmedel som DDT och klordan. Dessvärre har SGU inte fått medel för att undersöka halterna av dessa gifter vid kusterna, vilket är vad forskarna hoppas kunna göra nu när de bidragit med denna undersökning.
– Man borde kolla mer runt kusterna och se vart de här gamla miljögifterna faktiskt släpps ut, säger Anna Apler och fortsätter:
– Om miljögifter som DDT inlagrat i bottnar vid badplatser skadar människan vet jag helt ärligt inte, men det är en viktig aspekt som borde undersökas. Det kanske kunde ingå i kommunernas översyn så att man kan varna de som exempelvis har hund eller barn som har lättare för att få i sig vatten och partiklar i vattnet.
Generellt är halterna av miljögifter i bottensedimenten lägre i Västerhavet än Östersjön, vilket till stor del beror på bättre utbyte av vattenmassorna. Halterna är också något lägre i Bottenviken och Bottenhavet än i centrala och södra Östersjön.