Jätteloka är fytotoxisk, vilket innebär att när växtens saft utsätts för solljus så skapas ett ämne som kraftigt irriterar huden. Det kan leda till kraftiga brännblåsor hos människor, som kvarstår i flera veckor och som i värsta fall lämnar svårläkta ärr efter sig.
Växtsaften från jättelokan finns även hos släktingarna, tromsöloka och hörnseloka som ger upphov till samma besvär och skador.
Jättelokan är den största örten i Sverige vars planta kan bli 2-4 meter höga med 5-10 centimeter bred stjälk och vassa, blanka, mörkgröna blad.
2. Palsternacka växer i södra Sverige och är relativt vanlig. Växten är fytotoxisk på samma sätt som jättelockan vilket innebär att kombinationen av växtsaft från palsternacka och solljus kan ge upphov till kraftiga brännblåsor.
Palsternackan växter i gräsmattor och vid badstränder. Då den är vanlig bland människor är det troligt att fler drabbas av hudproblem från palsternackan är jättelokan.
3. Mose brinnande buske odlas i många människors hem i södra Sverige. Dess växtsaft är mer fytotoxisk än både jättelokan och palsternackan. De kraftiga brännsåren på huden som orsakas av dess växtsaft i kombination med solljus lämnar kvar svårläkta ärr eller eksem.
4. Maiörtsambrosia och särskilt dess pollen är extremt allergiframkallande. Om man inte redan är allergisk mot denna växt så riskerar man att bli det om man regelbundet kommer i kontakt med malörtsambrosian och dess pollen.
5. Stormhatt. Oavsett om det är den vilda nordiska eller den odlade trädgårdsstormhatten så är båda arterna så pass giftiga att de kan vara farligt att enbart slicka på fingrarna om man har tagit i växten.
Den som hanterar växten ska inte äta något utan att först ha tvättat händerna. Oftast hittas den längs fjällbackar och på stränder i Norrlands skogsland.
6. Sprängört. Att ha kontakt örten är inte farligt eftersom giftet inte tränger genom huden, däremot kan det vara farligt att slicka på fingrarna eller hantera matvaror efter kontakt med sprängört, precis som med stormhatt.
Då deras utseende påminner mycket om morot, palsternacka eller hundkext är det viktigt att titta extra noga och inte förväxla dessa.
7. Brännässla. Vid beröring av en brännässla avger brännhåren ett nervgift som ger upphov till sveda som efter några timmar övergår till klåda. Klådan varar sällan mer än ett dygn.
Beroende på vart brännässlan växer har att göra med hur mycket brännhår nässlan har. Plantor som blivit plockade eller betade brukar efteråt producera fler brännhår som försvar.