Fukt, värme och friktion är de perfekta omständigheterna för ett fruktansvärt skavsår. Likt brännskador bildas vätskefyllda blåsor som förstöra den allra finaste fotvandringen. För att förebygga skavsår gäller att hålla torrt och luftigt i skorna samt minska att något gnuggar mot foten.
Planera i förväg
Köp inte dina vandringskängor kvällen innan avresa! Vandringsskor måste nötas in. Annars är skavsåret ett faktum redan första dagen. Köp skorna tidigt, sätt på dig dubbla raggsockor och vandra runt i hemmet, eller ha dem på dig när du går och handlar eller sitt framför teven och vicka på fötterna. Allt räknas, ju mer rörelse desto bättre.
P.S Du har väl inte glömt att klippa tånaglarna?
Två par strumpor
Ett extra lager strumpor kan minska friktionen mellan foten och lädret i skon. Varje gång du pausar, ta av dig skorna och lufta. Har du blivit blöt om fötterna ska du torka fötterna och byta strumpor så fort som möjligt. Planerar du att vada genom strömmar och bäckar kan du tänka på att ta med dig ett par sandaler i plast. Torka sedan fötterna innan du stoppar dem i kängorna igen.
Svett och fukt
Om du vet med dig att du svettas mycket på fötterna finns starka antiperspiranter att köpa på apotek. De kan användas på både händer och fötter i förebyggande syfte.
Dessutom finns kroppspuder likt babypulver som håller huden torr. Ta lite puder i handen och klappa på undersidan av fötterna eller mellan tårna. Ett billigare alternativ är bakpulver som absorberar fukt. Häll lite bakpulver i skorna under natten så är de torra och fräscha dagen efter (bakpulver tar också bort dålig lukt!).
Vaselin och andra feta krämer kan minska friktion i skorna och är vattenavstötande. Smörj in fötterna ordentligt innan du sätter på strumpor och skor speciellt om du måste gå i blöt mark så undviker du att huden blir fuktig och knögglar sig som russin.
Behandla skavsår
Låt blåsan vara!
En blåsa kan vara mycket smärtsam och man kan lätt frestas av att sticka hål på den. Men du gör egentligen bäst i att låta bli. Det bästa skyddet för den nya huden under blåsan är din egen hud ovanpå.
Beige tejp som finns att köpa på apoteket är bättre än vanliga plåster då de sitter tajt om såret istället för att glida runt och skapa mer friktion. Eller ta vad du har med dig, kanske lite eltejp?
För större blåsor som kanske också spräckts kan du sätta på ett bandage av nät och tejpa runt. Då luftas såret och torkar ut.
Om det krisar
För den som känner sig äventyrlig kan superlim vara ett alternativ. Om en blåsa har spräckts och huden hänger löst över skavsåret kan du droppa superlim under hudflagan. Det kommer göra ont men det håller huden på plats så det inte fortsätter att skava. Superlim används till och med av kirurger när stygn inte håller ihop ordentligt. Det fungerar också på hälsprickor i krissituation.
Om blåsan gör väldigt ont kan du göra hål på den med en steriliserad nål (koka i vatten eller bränn med en tändsticka). Stick in nålen en eller två millimeter utanför blåsan och för in den under huden så att vätskan kan dräneras ut genom hålet. Då förblir såret desinficerat.