Leif Gylbert startade sin plastikkirurgiska klinik Plastikkirurgen på Sofiahemmet redan 1995. Vid det laget hade han hunnit med att arbeta som plastikkirurg på Karolinska sjukhuset i över 17 år och hade därmed djuplodande kunskap och expertis inom en mängd olika plastikkirurgiska ingrepp.
– Jag upptäckte redan under min AT på Löwenströmska sjukhuset att det framförallt var handkirurgi och plastikkirurgi som lockade. Det var väldigt tillfredsställande att lämna ifrån sig ett förstklassigt arbete och att kunna bidra så mycket till sina patienters livskvalitet.
Hitta mer information på Plastikkirurgens hemsida
Nya ingrepp under lokalbedövning
Under sin tid på Karolinska sjukhuset låg Leifs fokus i huvudsak på bröstkirurgi, mikrokirurgi och tumörkirurgi, vilket lade en stabil grund för den forskning om bröstkirurgi och kapselkontrakturer efter protesinläggningar han gjorde i samverkan med infektionskliniken. Dessa kunskaper tog han sedan med sig då han grundade kliniken på Sofiahemmet.
– De senaste 25 åren har jag breddat klinikens verksamhet efterhand, vilket förutom exempelvis bröstkirurgi och bukkirurgi också inkluderar ansiktskirurgi, såsom näsplastik, ögonlockskirurgi, ögonbrynskirurgi och ansiktslyft. I synnerhet de två senare ingreppen har utvecklats kraftigt den senaste tiden; idag gör vi lyft av kinder och hamsterpåsar med lokalbedövning och kan i många fall ersätta pannlyft med ögonbrynslyft under lokalbedövning. Det är ett stort framsteg.
Här hittar du Plastikkirurgens behandlingar
Sök information om din kirurg
Leif är väl medveten om att både antalet ingrepp och antalet kirurger ökar på marknaden och förstår att det kan vara komplicerat att som patient veta vad och vem man ska välja. En kirurg som är ovan vid att behandla ett problem som patienten presenterar kan göra allvarliga misstag som leder till både infektioner och blödningar, eller i värsta fall felbehandlingar som gör problemet än värre.
– Det är viktigt att informera sig ordentligt. Dubbelkolla alltid att din kirurg har erforderliga licenser och erfarenhet av det ingrepp du vill utföra. Utnyttja de möjligheter som exempelvis Google och sociala medier medför – där kan man ofta hitta en viss analys av vederbörande, inklusive bakgrund och utbildningar. Ett annat tips är att höra av sig till IVO för att se om läkaren har några anmälningar mot sig. Du kan också kontakta branschorganisationer, såsom Svensk plastikkirurgisk förening eller Svensk förening för etetisk plastikkirurgi, för att lära dig mer.
Se bilder före och efter ingrepp
Ge ökad livskvalitet
Ambitionen är naturligtvis alltid att hjälpa patienten med sina problem och få den att må bättre. Som plastikkirurgisk läkare behöver man därför vara beredd att lyssna på patienten och definiera vilka problem den har.
– Nästa steg är att med den kunskap och erfarenhet man har föreslå en åtgärd och därefter utföra den på ett bra sätt. I slutänden handlar det om att hjälpa patienten till en bättre livskvalitet, betonar Leif som avslutning.