Skyddar mot ändtarmscancer
Kanelaldehyd är den komponent i kanel som ger smak och lukt till kryddan. I möss har kanelaldehyd som tillsatts i kosten visat sig skydda mot ändtarmscancer. Det verkar som att ämnet kan förbättra tarmcellers egen förmåga att skydda sig mot cancerframkallande ämnen.
Skyddar mot Pakinson
Kanel när det bryts ned i levern bildar ämnen som genom blodet kan ta sig till hjärnan. I studier på möss har dessa ämnen visat sig skydda hjärnceller mot Parkinson. Dessutom normaliseras nivåer av signalämnen i hjärnan och förbättrar rörelsefunktion i mössen. Liknande resultat har även visats för nervsjukdomen MS.
Bromsar Alzheimer
Ett extrakt från kanel när det tillsätts i dricksvatten har saktat ned framfarten av Alzheimer sjukdom i möss. Extraktet verkar bromsa ansamlingen av Alzheimer-typiska plack i hjärnan. Det verkar även möjligt att bryta ned redan formade plack, som behandling av sjukdomen.
Lugnar magen
I studier på grisar har kanel som tillskott i kosten visat sig minska mängden koldioxid som produceras i magsäcken under matsmältning. Detta leder till att magen kyls ned, med upp till två grader Celsius och förbättrar grisarnas allmänna hälsa.